Kommunikáció

ETR - a prediktív rendszer

Rendszereinket olyan módon alkotjuk meg, hogy eleget tegyenek a prediktív rendszerekkel szemben támasztott követelményeknek. A prediktív rendszerek nem egyszerűen létrehozzák az adatok közötti kapcsolatokat, hanem ezeket felhasználva megmutatják egy folyamat végrehajtásának módját, a várható költségeket, világossá teszik a lehetőségeket.

Prediktív rendszerek Hagyományos nyilvántartó rendszerek
Adatnyilvántartás + +
Adatkapcsolatok + +
Utólagos elemzés + +/ -
Tervezőeszközök használata + -
Több dimenziós folyamat­reprezentáció + -
Prediktív folyamatmodell + -

 

A felsőoktatásban használt informatikai rendszerek nagy része kiterjedt adatszerkezettel rendelkezik. Mi azonban hiszünk abban, hogy az informatika a felsőoktatás irányításában nem csupán adatok számítógépes tárolásában merül ki, hanem a tervezés és végrehajtás során szakszerű és modern döntéstámogatást tesz lehetővé.

Rendszereinket ezért olyan módon alkotjuk meg, hogy eleget tegyenek a prediktív rendszerekkel szemben támasztott követelményeknek. A prediktív rendszerek nem egyszerűen létrehozzák az adatok közötti kapcsolatokat, hanem ezeket felhasználva megmutatják egy folyamat végrehajtásának módját, a várható költségeket, világossá teszik a lehetőségeket. A gondos tervezés során a létrehozott struktúra több dimenzióból is megtekintető a felhasználás különböző igényeinek megfelelően.

A felsőoktatásban használt tanulmányi rendszerek többsége képes a működés során megjelenő szerteágazó adatkörökbe tartozó adatok tárolására, az ügymenet bizonyos folyamatainak (pl. kurzusfelvétel, vizsgajelentkezés) támogatására, de az alkalmazott adatstruktúra és a kapcsolódó eszközök nem igazán segítik a folyamatok tervezését. Alaplogikájuk tehát a nyilvántartásra és nem a döntéstámogatásra épül. „Posztoperatív” jelleggel a lezajlott folyamatok bizonyos értelemben monitorozhatóak, de ezeknek a jövőre vetíthető hatása a módszer természete miatt esetleges.

A prediktív rendszer ezzel szemben a rendelkezésre álló összefüggések alapján megpróbál a „jövőbe látni” és képes arra, hogy ezt a jövőt különböző szempontokból tegye megismerhetővé. Természetesen a prediktív rendszer is csak korrekt nyilvántartás alapján működhet, de ezekben a rendszerekben egyrészt már az adatrögzítés olyan struktúrára épül, amely kimondottan a tervezési folyamat támogatására hivatott, másrészt az adatrögzítés nem a célja, hanem csupán egyik alapvető eleme a rendszer működésének. Ilyen módon aztán az adatrögzítés „imitálható” is lehet, azaz a prediktív eszközök működtetése rendszeren kívülről érkező adatok alapján is lehetséges.

Kattintson ide, és ismerje meg a prediktív rendszer megoldásait.